Nofilter- ApróKertek évjáratbemutató 2022

„Az alkotás-kreativitás mentén meghatározni magunkat…”

Április 14-én pénteken a 2022-es évjáratról és új boraikról mesélt Ádám és Zoli Velencén a Groenk Deliben. A tőlük megszokott nyíltsággal, lazasággal válaszoltak a kérdésekre, a borkóstoló végül kötetlen beszélgetéssé alakult.

Megtudtuk, hogy immár majdnem két és fél hektárt művelnek, „apró”, különböző talajadottságú szőlőskerteket, vigyázva, kíméletesen, a természettel való együttműködés jegyében. Évente 5-6000 palackot hoznak forgalomba két alkalommal, ezúttal a tavaszi, rövid érlelés után forgalomba hozható borokkal ismerkedtünk meg.

A szőlészet egy átlagos évben sem egy kiszámítható műfaj és a változó- egyre inkább szélsőséges irányba eltolódó éghajlati hatások- kikényszerítik a borászokból az erre való reagálást. Így születnek az izgalmas, kísérleti tételek, figyelve arra, hogy úgy kössünk kompromisszumot, hogy közben önazonosak maradjunk. Ádámék is erre törekedtek, amikor a 2022-es szüret dobott nekik pár pontos labdát….

Pét Nat 2022

Az este a 2022-es évjárat szülte tétellel, a pét nat-tal (pétillant naturel=természetes gyöngyöző) indult. 2,2 bar nyomással, finom, tartós buborékokkal, kirobbanó, tiszta gyümölcsösségével igazi nyári szomjoltó lenne, ha volna még belőle…Összesen 250 palack készült, melynek nagy része már el is fogyott. A „gyalogpezsgő” egy kísérleti tétel, melyet az alapanyag és az évjárat (szerintem szerencsés) együttállása alakított így, ugyanis egy nagyjából 3000 tőkés új telepítésű kékfrankos parcella szűztermése eredetileg rozénak indult, de a fiúkat a kísérletező kedvük nem hagyta nyugodni és megszületett a pince első buborékos tétele.  Nem csak a magam nevében mondhatom, hogy várjuk a folytatást…

Rebeka 2022

„Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek…” Kassai Lajos -áll a címkén lévő idézeten. Ádám nagyobbik lányáról elnevezett fehér küvével, a Srácok Pázmánd szőlőhegyi tradícióját kívánják feléleszteni. „Titkos fehér küvé” melyben nem is az a lényeg, hogy mely szőlőfajták alkotják (3 fő alap fajta és egy idős, vegyes ültetvény egybeszüretelt terméséből) hanem a cél az, hogy a pázmándi karakter jelenjen meg benne. Ez az üzenet átjön kóstoláskor, jó ivású, egyensúlyos, igazi terroir bor.

RnR 2022

A két rizling találkozása egy borban, rajnai kétharmad, olaszrizling egy harmad arányban. Mindkét fajta jól érzi magát Pázmándon, az itteni viszonyoknak köszönhetően a penge savkészlet mellett ott az elegancia is. Zoli legkedvesebb fajtája az olaszrizling, elárulta azt is, hogy a rajnai nem kifejezetten a kedvence, de együtt viszont jól működnek. Igazat adok neki, tartalmas a korty, szép a harmónia a pohárban, komoly fehérbor.

Johanna 2022

A kicsi lánynak ajánlott bor, aki azt kérte apukájától, hogy a rózsaszínt nevezze el róla. Egyedi, a rozépiacon „tájidegen” stílusú, gazdag bor. Minden klasszikus rozé készítési elv ellen megy, hisz teljes érettségben szüretelt kékfrankos az alapanyag, az átlag pár óra helyett tovább tartották héjon, spontán erjedt, nincs tükrösre derítve és szűretlenül került a palackba. Tetézve a „bajt” még hordóban is volt (3-6 hónapot használt hordóban). Akinek nem idegen egy szűretlen rozé kóstolása, annak a stílus egy új arca mutatkozhat meg, egy gazdag, rétegzett, izgalmas íz- és illatvilággal.

Könnyűvér 2022

A pázmándi közös vörös negyedik évjáratának közös bemutatója május 13-án lesz majd, azonban ezen az estén a szerencsések már kóstolhatták a Aprókertek új Könnyűvérét, melyben ismét a domináns kékfrankos mellet a Néró és -ismételten évjárati indokoltság miatt- egy csipet cabernet sauvignon került. Hozza a kötelezőt, kirobbanó gyümölcsösség, lendületes savak, igazi bomba nyári vörös.

Budai Vörös 2021

Zoli 10 éve részt vett egy borkóstolón Szentesi Józsefnél, ott hallott először arról a régi híres magyar vörösbor házaításról, ami felkeltette érdeklődését. Ott kóstolta először a házasítás alapját képező csókaszőlőt, mely nem hagyta nyugodni. Telepítés, kísérletezés után végül három éve Ádámmal feltámaszották, és elsőként a 19. század után ismét megalkották a Budai Vörös nevű házasítást. A csókaszőlő mellett a kadarka felel a fűszeres eleganciáért, nagyon íz- és illatgazdag bor, melyben a két szőlőfajta remekül kiegészíti egymást. Figyelmesen kóstoljátok, a régi időkről mesél annak, aki meghallja…   

Néró 2021

A sort a 2021-es Néró zárta, mely kettős hasznosítású szőlőfajta, mint csemegeszőlőként, mint borszőlőként megállja a helyét. Tudtátok, hogy ebből a szőlőfajtából készített borban tízszer annyi rezveratrol található, mint az átlag kékszőlő fajtákban? Ez az az anyag, mely a vörösbort mértékletes fogyasztás mellett értisztító hatása miatt egészségünkre jótékony hatásúvá teszi.

Saját megfogalmazásuk szerint ez egy igazi „kandallóbor”, komoly beltartalommal. Ha leülünk kortyolgatni, lesz min elmélkednünk. Gyümölcsös, elegáns, burgundiai stílussal, szűretlenül került a palackba. Aki kedveli az olasz primitvo (vagy USA zinfandel) borokat annak jó hírem van, Pázmándon is megtalálja a számítását, ha ezt a bort veszi le a polcról.

Ősszel is lesz Aprókertek évjárat bemutató, ekkor érkeznek majd a hosszabb érlelést igénylő újdonságok. Érdemes figyelni az Aprókertek híreit, gyertek, keressétek a boraikat!

Leave a Reply

%d bloggers like this: