Boldog Ezerjó Napot!

Móron mindig történik valami izgalmas. A szomszéd borvidéken május hónapban (is) igen aktív a borász közösség, az apropó pedig ikonikus szőlőfajtájuk, az Ezerjó, mely innen származik.

Egy napsütéses délutánon a Nemzetközi Ezerjó Nap „anyukájához” Csetvei Krisztihez ugrottam át egy kis pince- és szőlőskert látogatásra. Kíváncsi voltam arra, hogy honnan jött az ötlet, mi volt a kiinduló pont ahhoz, hogy egy szőlőfajta, amelynek 2020. május 16-ig nem volt hivatalos ünnepe a naptárban végül egy saját napot és egy hónapnyi figyelmet kapott. Érdekelt, hogy hogyan működik egy borvidéki szintű összefogás, három év alatt hogyan fejlődött a kezdeményezés, illetve mi várható a jövőben?

Kriszti elmesélte, hogy a pandémia „belassulós időszakában” több ideje volt ötletelni, ekkor fogalmazódott meg benne a koncepció és indult is a megvalósítás. Borász kollégáiban partnerre talált az elképzeléséhez, mely egy olyan pincészetenként egyedileg és rugalmasan alakítható- és kommunikálható aktivitás- ami akár egész hónapig tartó akciók, megjelenések, rendezvények, kóstolók formájában valósulhat meg. Úgy tűnik sikeres a kezdeményezés, mivel évről évre egyre több pince kapcsolódik a programsorozathoz.

Megtudtam, hogy a borászok célja a fajta megismertetésén és népszerűsítésén túl az, hogy az Ezerjóhoz kapcsolódó régi sztereotípiákat eloszlassák és „ezer arcát” és a benne rejlő lehetőségeket több stíluson keresztül megmutassák. Szeretnék megmutatni a világnak, hogy ez a szőlőfajta másként viselkedik pezsgő alapanyagként, kései szüretelésű tételként, más illat- és ízjegyeket mutat acéltartályban, hordóban, amfórában. Ezt a sokszínűséget Ti is meg tudjátok kóstolni, ha beszerzitek az Ezerjó Nap közösségi borcsomagját, melyben az alábbi tételekből áll:

– Csetvei Pince, Raw/ka Ezerjó, amforás, száraz, 2022

– Eisenberger Pince, Ezerjó, reduktív, félszáraz, 2022

– Spontán Pince, Ezerjó, hordós, száraz, 2021

– Paulus Borház Mór, Ezerjó, reduktív, száraz, 2021

– Végh-Tomcsik Családi Birtok, Ezerjó, hordós, száraz, 2020

– Frey Pince Mór, Ezerjó, töppedt, édes, 2018

Kriszti szerint még az út elején vannak és folytatják új ötletekkel, kezdeményezésekkel a fajta népszerűsítését. Ő is a lépésről-lépésre való építkezésben hisz (csodás pincéjüket-vendégfogadó terüket is tizenkét éven át újították fel, szépítették) úgy látja, hogy évről-évre ismertebb az esemény és szép lassan beérik a munkájuk gyümölcse, mivel egyre több borkedvelő látogat el ide. Továbbra is fáradhatatlanul kóstoltat, népszerűsít, szervez, ötletel, miközben anyukaként, feleségként is helyt áll. Saját tapasztalatból tudom, hogy mindezeket nem lehetséges egy stabil háttér nélkül megvalósítani. Mesélt nekem arról is, hogy minden törekvésében lelkesen támogatják családja és kollégái. Ez a fajta kiegyensúlyozottság érződik nála akár a szőlőben sétálunk, akár a pince csendes homályában beszélgetünk. Számomra nagyon inspiráló a személyisége, lendülete, szőlőhöz, borkészítéshez, közösségépítéshez való hozzáállása. Beszélgetésünk során kiderült, hogy sok közös van bennünk. Tudom, és mondtam is neki, hogy nem utoljára kerestem fel őt, hiszen idén ősszel 700 darab kis Ezerjót fogok telepíteni, így remélem alkalmunk lesz majd összevetni a pázmándit a mórival.

Ha véget ér majd a fajtának szentelt hónap, azután sem maradtok Ezerjós élmények nélkül, hiszen hét pincészet szervezésében a We love Mór outdoor borpiknik sorozat következő rendezvényén is kóstolhattok majd csodás borokat, 2023.06.10-én a Mór és Csókakő közti kerékpárút mentén borospohárral a kézben kirándulva. Ugye Ti is jöttök?

A közösségi ezerjó borcsomag rendelhető a https://csetveipince.hu/product/kozossegi-ezerjo-borcsomag/ oldalon, vagy itt Pázmándon is megvásárolhatjátok nálam a Bortékában 18 999 Ft-ért.

Minden további információt megtaláltok a: http://ezerjonap.hu/  honlapon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: